Dinsdag 12 april 2016, vandaag De Purmerbos Route. Het is uitstekend wandelweer en dat vinden 79 wandelaars ook en komen naar Leeghwaterbad in Purmerend. Van deze 79 wandelaars zijn er 69 lid van D.L.L., 4 Bondsleden en 6 niet leden. De mannen waren dit keer met 41 t.o.v. de dames (38) in de meerderheid. Als Cees om tien uur het startsein geeft gaan we met z’n allen op pad en via het Leeghwaterpark bereiken we de Purmerdijk met links van ons de Purmer Ringvaart die om de polder Purmer loopt en rechts de wijk Purmer-Noord. In 1618 is men begonnen met het droogmalen van het gebied. Volgens Jan Wagenaar is het karwei gestopt vanwege de heftigheid van de binnenlandse onlusten, inzake de godsdiensttwisten. In 1620 werd het malen hervat en in 1622 viel de 26,8 km² grote polder droog. (Jan Wagenaar was een Nederlandse geschiedschrijver uit de achttiende eeuw. Hij schreef over de politieke, kerk- en economische geschiedenis van Nederland). We lopen via het Koebruggenlaantje en de Van Osweg naar de Westerweg die we oversteken en komen bij het golfterrein met 45 holes. We lopen achterlangs het golfterrein en komen in het 250 ha grote Purmerbos dat sinds 1987 beplant werd met onder meer populieren, eiken, essen en beuken. Na het Purmerbos komen we in de wijk Purmer-Zuid en via de Groeneweg, Driegangpad, door het park De Driegang, Gooimeer, Grevelingenmeer en het Sneekermeer komen we na 11,5 km weer bij het Leeghwaterbad. Het einde van een mooie, afwisselende wandeltocht. Wij danken het personeel van het Leeghwaterbad voor hun gastvrije ontvangst en het bestuur van De Laatste Loodjes voor de mogelijkheid deze tocht te kunnen lopen. Allen, Hartelijke Dank!! Willem Deumer

Ga naar fotoalbum voor alle foto's van deze wandeltocht.

 

DLL ADELAAR ROUTE 2016 066

Maandag 14 maart een Midweekse wandeling en wel de “Adelaar route”. Het is een mooie zonnige dag en een koude noordenwind. Samen met 172 wandelaars gingen we om 10.00 oppad. Het eerste stukje over het terrein van Oliefabrieken Crok & Laan. De fabriek,is gebouwd rond 1896.In ca. 1950 werd de zeepproductie gestaakt en werd het gebouw gebruikt als pakhuis, zoetwaren en voedingsmiddelen. De fabriek maakt deel uit van het industriële verleden. De zeepfabriek is thans in gebruik als oliën- en vettenfabriek ten behoeve van de productie van de Zaanstreek zoals dat rondom de Zaan geconcentreerd was. De fabriek is prominent gelegen aan de westoever van de Zaan waarbij de toren met Adelaar een landmark-functie vervult.Over het terrein gelopen waar we allemaal bijelkaar moesten blijven vanwege de veiligheid. Daarna via Zaandijk en de Julianabrug door de Zaanse Schans waar het weer een drukte van belang was met toeristen. Hierna kwamen we in Wormer en via de Clausburg en de Zaanweg weer terug naar de Dekamarkt waar we onze stempel en wandelplaatje konden halen.De wandelaars kwamen weer uit alle windstreken vandaan en wel uit Den Helder, Almere, Heerhugowaard, Schagen, Zandvoort, Hippolytushoef, Mijndrecht, Volendam, Weesp en Voorburg. 133 DLL leden, 19 Bondsleden en 20 niet leden. Wandelgroetjes  Anke Hooijschuur. Ga hier naar het fotoalbum voor alle foto's van deze wandeltocht

Vrijdag 12 februari 2016, vandaag de traditionele Valentijns Route met de start vanuit Het Wapen van Assendelft, Dorpsstraat in Assendelft. Een klein stukje geschiedenis. Het begon allemaal in 1957 toen Hannes van Gelderen, conciërge werd van het toenmalige Rooms-Katholieke   Verenigingsgebouw. Dit gebouw hoorde bij de Sint-Odulphuskerk (gebouwd in 1887-1888) die er tegenover staat.

Ver voor 1957 deed het gebouw dienst als meisjesschool, van 1893 tot het voorjaar van 1921. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan het verenigingsleven. Maar na de meidagen van 1945 bloeide het verenigingsleven weer op. In 1970 werden de gebouwen officieel gekocht van de kerk door Hannes en zijn vrouw Truus. Helaas heeft Hannes er niet lang van kunnen genieten, omdat hij al in 1979 op 64-jarige leeftijd overleed. In 1973 bracht Prinses Beatrix samen met haar man Prins Claus een bezoek aan Zaanstad. Het Wapen van Assendelft werd gekozen als koffiestop.De eerste Sint-Odulpuskerk in Assendelft werd rond 1410 gebouwd, maar ging tijdens de reformatie in 1582 over naar de protestanten. De katholieken van Assendelft maakte in de eeuwen daarna gebruik van schuilkerken, tot in 1853 een nieuwe kerk werd gebouwd. Deze waterstaatskerk bleek echter al naar enkele decennia te klein en bouwvallig, waardoor in 1883 werd besloten een nieuwe kerk te bouwen. Assendelft heeft met zijn 7,2 km lange Dorpsstraat één van de langste straat van Nederland en loopt van het Noordzee Kanaal tot Wormerveer.

Lees meer: De Valentijns Route 2016

DLL ZAANS ERFGOED 2016Vanmorgen om 7.30 uur ging de wekker, ja een wandelochtend, wat gaan we doen de regen klettert tegen de ramen. Even overleggen en op buienradar kijken. Nou toch maar wandelen, dus Kees gebeld of hij ons kon oppikken bij het station. Aangekomen bij tuinvereniging Nut en Genoegen waar al een klein groepje was gearriveerd. Dus eerst een bakkie en af en toe kwamen wat deelnemers binnen, niet zoveel zoals we met goed weer gewend zijn. Met totaal 41 wandelaars zijn we van start gegaan in de regen. De Zaans Erfgoed route liep langs en door het artillerieterrein waar nu ook vluchtelingen zitten.

Langs de pont en de Pieter Ghijsenlaan weer terug naar de Provincialeweg. Hier staken we de weg over en langs de Houtwerker, het Eiland en het Tsaar Peterhuis naar de Beatrixburg. Gelukkig werd het droog en kwam er blauwe lucht tevoorschijn. Hier vandaan zouden we nog naar de Klauwershoek gaan, maarplots gingen we de Prins Hendrikkade op om vervolgens een stukje Zuiddijk te nemen naar de Den Uylbrug. Deze over en langs de Haven weer terug naar Nut en Genoegen waar de koffie klaar stond. Ondanks de regen een leuke wandeling. Allemaal een ietsie nat, maar iedereen was over de wandeling zeer tevreden.

Anke Hooijschuur

fotoalbum

Woensdag 30 december, de laatste wandeltocht van de Wandelsport Vereniging “De Laatste Loodjes” in 2015. Het jaar waarin wij het tachtig jarig jubileum mochten vieren. De start is traditie getrouw vanuit het DTS Clubgebouw De Trots aan de Zuiderweg in Wijde Wormer.
Als om tien uur onze voorzitter Thijs Boonstra het startsein geeft voor de wandeling hebben 244 wandelaars zich ingeschreven, waarvan 142 vrouwen en 102 mannen waarvan 186 D.L.L. leden. Er kwamen 235 wandelaars uit Noord-Holland waarvan er 175 uit de Zaanstreek komen. Van buiten Noord-Holland komen er uit  Ermelo 2,Almere 2, Zoetermeer 3, Woerden 1 en uit Emmeloord 1. Maar voor we van start gaan wordt José van Anen in de bloemetjes gezet omdat zij de 18.000ste inschrijfster is van deze wandeltochten.
De wandelroute gaat vanuit het clubgebouw van DTS via de Zuiderweg richting de Ringvaart van de Wijde Wormer en lopen langs de in 1922 gebouwde Amerikaanse windmolen ‘De Hercules’,ook wel roosmolen genoemd. Het is een beschermd monument van bedrijf en techniek. Na de “De Hercules” en via de Engewormer naar buurtschap Bartelsluis. In 1638 werd er een schutsluis aangelegd om de Westerveer- en de Enge Wormerringsloot met de Zaan te verbinden. Deze sluis, oorspronkelijk de Westersluis genoemd maakte deel uit van de droogmaking van de Engewormer. De sluis werd in eerste instantie gebruikt door beschuitventers, die van en naar Amsterdam reisde om beschuit te verkopen. In de 19e eeuw vormde de sluis één van de toevoerwegen van de Van Gelder Papierfabriek in Wormer, voor de aanvoer van de benodigde grondstoffen. De sluis werd in de jaren zestig gedempt. In 1998 werd de sluis weer in gebruik genomen, ditmaal als onderdeel van een grote bloementuin.

Lees meer: De Oliebollen & Snert Tocht 2015

Donderdag 19 november 2015, deze dag heeft de Wandelsportvereniging ‘De Laatste Loodjes’ een midweekse wandeltocht uitgezet vanuit het clubgebouw ‘Plato’ in Zaandam. Het clubgebouw is gelegen naast de Sultan Ahmet Moskee, die ontworpen is door Bedri Sevincsoy. Het ontwerp voor de Sultan Ahmet moskee lag al sinds 1992 op tafel. De opdrachtgever was de Islamitische Stichting Nederland. De moskee heeft een vloeroppervlak van 1500 vierkante meter en was in Zaandam in 1994 de grootste in West-Europa van de Turks-islamitische gemeenschap. Door onbekende omstandigheden is het clubgebouw niet op tijd open zodat de wandelaars buiten het inschrijfformulier moeten invullen, maar gelukkig komt de gastvrouw van het clubgebouw om half tien aan fietsen en kunnen we naar binnen. Veel tijd voor een kop koffie is er niet. Om 10.05 uur geeft Cees het startsein en de 92 wandelaars gaan op pad voor de 10 kilometer lange tocht. De routes worden vandaag uitgedeeld door Victor en Willem.Vanuit het Plato komen we via de Clusiusstraat in het Darwinpark en via een lange vlonder komen we bij de Zuidervaart. Zuidervaart volgen en gaan over de bus/fiets/wandelbrug en komen op de Noorder IJ- en Zeedijk, wordt later de Oostzanerdijk. Tunneltje onder de oprit van de A8 door en onder het viaduct van de A8 richting Oostzaan.

Lees meer: De Moskee Route

Dinsdag 22 september 2015, een regenachtige dag waarop ‘De Laatste Loodjes’ haar tiende Midweekse Dagwandeling van dit jaar organiseert. De start is vandaag vanuit de Sportbar LUA aan de Hoflanderweg in Beverwijk. Ondanks het minder mooie weer komen er toch nog 54 wandelaars om de 11,2 km lange wandeltocht te lopen. Na een welkomstwoord van Cees houden we een moment stilte om het overlijden van de echtgenoot van Thea Warmerdam te gedenken. Hij is plotseling op 75 jarige leeftijd overleden. Wij wensen Thea en familie veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Na dit droevige moment vertrekken de 54 wandelaars in de regen en komen via o.a. de Sint Aagtendijk en Aagtenpoort bereiken we het Recreatiegebied De Buitenlanden. Recreatiegebied De Buitenlanden ligt tussen Beverwijk en Assendelft en is een gebied waar u tijdens het fietsen of wandelen rustig kunt genieten van de natuur en de landelijke vergezichten. Het heeft een oppervlakte van 40 ha.    

Lees meer: De Buitenlanden Route

Maandag 24 augustus 2015, de eerste dag na Sail Amsterdam. De rust is weergekeerd langs de oevers van het Noorzeekanaal. Tijd om een flinke wandeling te maken over de dijk langs het kanaal. En voor zo’n wandeling moet je bij de Zaanse Wandelsport Vereniging “DE LAATSTE LOODJES” zijn. Vandaag organiseert deze vereniging haar 9e Midweekse Dagwandeling van dit jaar. De start is bij onze sponsor de “Vrijbuiter” Stormhoek 17 in Zaandam. Hier worden we gastvrij ontvangen met gratis koffie/thee/chocolade. Als Cees Moerbeek om 10.00 uur het startsein geeft hebben 101 wandelaars zich ingeschreven voor de 11 km lange wandeltocht. Hiervan 55 vrouwen en 46 mannen. Het aantal leden bedroeg 91. We hadden van buiten de Zaanstreek o.a. deelnemers uit Hoofddorp, Amstelveen, Aalsmeer, West Graftdijk, Schagen, Almere, Naarden, Bergen, Amsterdam en Zoetermeer. De routes worden vandaag uitgedeeld door Victor en Willem. Na ruim 1 km bereiken we het terrein van Volks Tuin Vereniging Jan Vroegop. Via diverse laantjes langs mooie volkstuintjes bereiken we aan het einde de prachtige Dahlia tuin op nr. 73, een lust voor het oog. We verlaten het volkstuin complex via het J. Couperusplein en komen we op de Ringweg.

Lees meer: De Dahlia Route

Vrijdag 3 juli 2015, een tropische dag waarop de wandelsportvereniging ‘De Laatste Loodjes’ haar 8e Midweekse Dagwandeling organiseert. Vandaag is de start in Bezoekerscentrum De Poelboerderij van Natuurmonumenten aan de Veerdijk in Wormer. Hier worden we gastvrij ontvangen door handvol vrijwilligers die ons van koffie of thee voorzien. Naast Bezoekerscentrum De Poelboerderij vind je het Wormer- en Jisperveld in miniformaat, Veenweidepark de Trickel. Op deze warme dag weten toch nog 55 wandelaars het startpunt te vinden. Na een kort welkomstwoord van voorzitter Thijs starten de wandelaars voor hun 11,8 km lange tocht. Over de Prins Clausbrug bereiken we de Noorddijk, wordt later Noordeinde, en lopen ze langs de Zaan. Voor de aanleg van de droogmakerijen en het Noordzeekanaal liep de Zaan van het Starnmeer naar het IJ. Langs de oever van de Zaan ontstonden aanvankelijk door lintbebouwing buurtschappen als Oostknollendam, Westknollendam, Molletjesveer, Wormer, Wormerveer, Zaandijk, Haaldersbroek, 't Kalf, Koog aan de Zaan Oostzaandam en Westzaandam (in 1812 samengesmolten tot de 'stad' Zaandam), die later zouden opgaan in de huidige gemeente Zaanstad. Strikt genomen is de Zaan de door indijking verkregen waterloop tussen de 'Knollendam' ter hoogte van Oost- en West-Knollendam in het noorden en de 'Zaandam' in het huidige Zaandam in het zuiden. Het Noordeinde wordt later Zaanweg en passeren we de Zaanbrug. Aan de overzijde van de Zaan de monumentale bedrijfspanden die zo kenmerkend zijn voor de Zaan. Via de Dubbelbuurt komen we op het Zuideinde en vervolgen onze weg langs de Zaan.

Lees meer: De van brug tot brug route

Donderdag 4 juni 2015, de 7e midweekse dagwandeling van de wandelvereniging De Laatste Loodjes. Een tocht die is uitgezet door Hans van der Ham waarvoor we hem hartelijk danken, het was een schitterende tocht.

Vandaag was de start bij Bastiaans Frituur op het Pontplein in Velsen-Zuid waar zicht “slechts” 54 wandelaars (slechte bereikbaarheid met OV) zich melden voor deze mooie tocht. Van deze wandelaars komen er 28 uit de Zaanstreek, 12 vanuit ten zuiden van het Noordzeekanaal en 14 uit Noord-Holland Noord. Omstreeks 10.00 uur neemt Cees Moerbeek het woord en begroet de deelnemers en na enige noodzakelijke mededelingen gaan we, onder prachtige weersomstandigheden, op weg naar Velsen-Zuid, bij de GTST-kijkers beter bekend als Meerdijk.

Velsen-Zuid is de kern van het oorspronkelijke dorp Velsen dat door de aanleg van het Noordzeekanaal in de 19e eeuw in tweeën is gesplitst in Velsen-Noord en Velsen-Zuid. Door de successievelijke verbredingen van het kanaal is een deel van het dorp afgebroken. De verbinding tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het dorp wordt door een veerpont onderhouden. In 1957 kwam de Velsertunnel gereed, voor autoverkeer en spoorwegverkeer.

Lees meer: De Velserbeek Route

Donderdag 14 mei 2015, Hemelvaartsdag, de dag waarop traditioneel het dauwtrappen plaats vindt. Dauwtrappen is heel vroeg opstaan om vervolgens een wandeling in de natuur te maken. Vermoedelijk stonden vroeger mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur 's nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Daar zou de term dauwtrappen vandaan komen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren. Dauwtrappen is op dit moment in een aantal plaatsen, met name in het oosten van Nederland en Noord-Holland een traditie, waarbij vroeg opstaan meestal niet meer rond zonsopgang maar op een later tijdstip gebeurt. Wel wordt er daarna gewandeld of een fietstocht gemaakt. Ook de wandelsportvereniging ‘De Laatste Loodjes’ heeft deze traditie nieuw leven ingeblazen en organiseert deze dag haar 2e Dauwtrapperstocht. De wandelaars kunnen kiezen uit twee afstanden, de 10 of 15 km. 96 wandelaars komen vroeg uit de veren en weten de IJsclub ‘Nova Zembla’ in Wormer te vinden. Van de 96 wandelaars zijn er 69 lid van de DLL en 27 niet lid. De vrouwen hebben met 61 deelnemers de overhand ten opzichte van de 35 mannen. 71 deelnemers zijn actief op de 10 km en 25 op de 15 km. De niet Zaankanters komen uit Almere, Hoofddorp, Heemskerk, Castricum, Purmerend, Uitgeest en Bergen.

Lees meer: 2e Dauwtrapperstocht

Pagina 1 van 2

Fotoalbum 2018

Klik hier voor het fotoalbum van 2018

Facebook

Klik op het logo voor onze Facebook pagina

logo vrij4

Willem de Boer

reactivated

Ronald_adventure

ronald adventure shop

Ga naar boven